Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) установи административно нарушение и състави акт

...
Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) установи административно нарушение и състави акт
Коментари Харесай

АДФИ констатира нарушения на предишния кмет на Ловеч при поемане на ангажимент за 8 млн. лева

Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) установи административно нарушаване и състави акт на предходния кмет на Община Ловеч Корнелия Маринова. Това сочи отчет на АДФИ за осъществена инспекция за правомерност при осъществяване на публичната поръчка за избор на реализатор за създаване на площадка за депониране – клетка №2 – стадий I – от Регионалната система за ръководство на отпадъците и подписания контракт за строителството.  

Въпреки че не са открити данни за нарушаване на условията на Закона за публичните поръчки при осъществяване на процедурата за избор на реализатор, е установено нарушаване на бюджетната дисциплинираност от страна на настоящия тогава кмет. Съгласно наредба от Закона за обществените финанси не се позволява осъществяване на разноски, натрупването на нови отговорности за разноски и вдишване на задължения за разноски, както и започването на стратегии или планове, които не са планувани в годишния бюджет на общината. При инспекцията инспекторите са открили, че към датата (15 август 2023 г.) на подписване на контракта за построяването на клетка №2 с определения реализатор с стихотворец ангажимент за разноски на стойност близо 8 млн. лева не е налице по бюджета на общината обмисляне на средствата за осъществяване на обекта. Самият бюджет за 2023 година е признат от общинския съвет през септември м.г. Инспекторите показват и че построяването на клетка №2 не е включено и в финансовата стратегия на общината за 2022 година

За неналичието на обезпечено финансиране все още на подписването на контракта и към датата на откриването на строителната площадка кметът Страцимир Петков алармира при започване на годината Върховната касационна прокуратура и Окръжната прокуратура – Ловеч. Финансовата ревизия на АДФИ е по отношение на разпореждане на Окръжната прокуратура.

Междувременно строителството на площадката е спряно с Акт 10. Досега изпълнителят е издал фактури за 3,9 млн. лева Средствата за разплащане по тях са заложени в финансовата стратегия на Общината за 2024 година Този месец със средства от целевата дотация за финансови разноски са платени 3,1 млн. лева. 

Довършването на клетка №2 е измежду обектите, утвърдени за финансиране по капиталовата стратегия за общински планове от държавния бюджет.

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР